fredag 16 september 2011

Choklad

Just nu äter jag mycket choklad.
Tror att det är den som gör att jag klarar av allt jobbigt just nu.
Ö & B:s 90% choklad är helt underbart god.
86% går an, lägre % är för söta.

Här är lite fakta om choklad som jag tror på.
Därför klarar jag av vardagen just nu.

Choklad – en produkt av kakaoträdet som fortsätter att bli mer och mer populär. Det började med att aztekernas ledare Montezuma introducerade drycken (choklad i form av godis kom inte förrän på 1800-talet) för den spanska erövraren Cortez, som sedan tog hem fenomenet till Spanien. Den ursprungliga drycken var ganska bitter, men spanjorerna gjorde några nyskapande innovationer såsom att använda socker i stället för chilipeppar, och lägga till kanel och vanilj.
Vad är det då som gör choklad så oemotståndligt? En stor del av chokladens lockelse, naturligtvis, ligger i smaken – en härligt hopkok som uppfyller den mest intensiva åtrå. Men flera kemiska reaktioner bidrar också. Choklad stimulerar exempelvis utsöndringen av kroppens endorfiner, som ger en njutbar känsla som liknar den man kan uppleva efter idrottsutövande.

Choklad innehåller också en signalsubstans, serotonin, som har antidepressiva egenskaper. Andra ämnen som finns i choklad, såsom teobromin och fenyletylamin, har en stimulerande effekt. Men sanningen är att forskarna fortfarande inte är helt säkra på hur de över trehundra kemikalier som ingår i choklad får oss att må så bra.

http://www.choklad.org/positiva-halsoeffekter-av-choklad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...