måndag 7 november 2011

Lauras namn

Vad betyder våra namn.
Är de vanliga eller ovanliga?

Lauras namn:















Laura
Placering på namntoppen 2010: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 3732
Antal män med namnet i Sverige: 1
Namnsdag : 15 Januari

Laura är ett kvinnonamn med latinskt ursprung. Det är en kortform av Laurentia som i sin tur är femininform av Laurentius (namn) Laurentius. En alternativ tolkning är att det kommer från latinska ordet laurus - "lager" och innebörden skulle vara "den lagerkrönte", dvs en segrare då vinnare kröntes med en lagerkrona kring huvudet.


Svea
Populäritet idag: Minskar
Placering på namntoppen 2010: 72
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 11062
Antal män med namnet i Sverige: 0
Namn sdag : 2 Januari

Svea är ett kvinnonamn med svenskt ursprung, och sedan slutet av 1600-talet. Även, i form av Moder Svea, använt som en symbol för landet Sverige. Svea hade en popularitetstopp strax efter förra sekelskiftet då namnet förmodligen tillhörde 20-i-topp. De senare decennierna på 1900-talet fick endast enstaka flickor i varje årskull namnet som tilltalsnamn. Sekelskiftet har möjligtvis inneburit en vändpunkt och namnet är nu på väg uppåt mot 200-i-toplistan.


Elise
Populäritet idag: Minskar
Placering på namntoppen 2010: 86
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 10290
Antal män med namnet i Sverige: 2
Namnsdag : 20 September

Elise är ett kvinnonamn med fransk ursprung, en kortform av Elisabet som är etthebreiskt namn med betydelsen "Gud är fullkomlig".Namnet har ökat i popularitet under de senaste decennierna. Bland de äldre är den tyska formen Elisa vanligare, men bland de yngre är det fem gånger så vanligt med denna franska form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...