onsdag 15 september 2010

Lurad/duperad

Alla har vi ju någon gång blivit lurade. De flesta 1:a april. Då har vi med ett leende på våra läppar kunnat skratta åt hur vi kunnat gå på än den ena dumheten efter den andra. Vi gör det år från år och glömmer varje gång vilket datum det är.

Men det finns ju de tillfällen då vi inte ler åt att vi har blivit lurade. Hur kommer det sig att vi så lätt kan duperas av andra ibland? Vad är det som gör att människor lurar andra?

Det finns de som lurar omgivningen att tro att de är svaga och ensamma. Men i själva verket utnyttjar de alla godtrogna i deras närhet. Vissa gör det av ekonomisk vinning. Och det är kanske den främsta orsaken till att de lurar dem som tror att de står personen nära.
De kan också göra det för att omgivningen ska tro att det är synd om dem och att de har någon i sin närhet som missbrukar personens vänskap, men i själva verket är det tvärt om.
Kontentan kan ibland bli att vänner blir osams i onödan. Någon av vännerna kan bli så övertygad av den person som duperar att de inte vill se eller höra hur det egentligen ligger till. De håller fast vid en lögn som blir till en infekterad varböld som är svår att läka. De håller fast vid lögnen kanske för att de skäms över att de har varit så godtrogna och trott på den så kallade vännens lögner.

Hörde en gång n ågon som sa att vi blir inte lurad utan vi låter oss bli lurade.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...