tisdag 20 september 2011

Söndag

Söndag kommer efter lördag och före måndag. I den svenska almanackan är söndag numera veckans sjunde och sista dag, sedan detta blev internationell standard 1972, men i både traditionell judisk och kristen tideräkning är den däremot veckans första dag.

I stora delar av kristen tradition firas söndagen som den dag då Jesus uppstod från de döda (Matt 28:1), som vilodag, trots att ingen text i Nya Testamentet föreslår att denna ska firas med ett veckoligt eller årligt söndagsfirande.[1] Enligt Bibeln vilade Gud på den sjunde dagen, det vill säga lördagen, som egentligen är veckans sista dag och därmed den rätta bibliska sabbaten. Inom bl.a judendom, Adventism och Sjundedagsbaptism firas detta på lördagen. Söndagen firades inte som kristen helgdag före år 135 e. Kr., då den romerska kejsaren Hadrianus krossade det andra judiska upproret som leddes av Simon bar Kokhba. Jerusalem blev en romersk koloni från vilken judar (och judiska kristna) exkluderades. Hadrianus ändrade namnet på Jerusalem till Aelia Capitolina och förbjöd utövandet av den judiska religionen i allmänhet och iakttagandet av sabbaten i synnerhet.[1] År 321 e. Kr. förbjöd den romerska kejsaren Konstantin allt sekulärt arbete i städerna på ”den vördnadsvärda solens dag.”[2]

Hämtat från Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6ndag

Att söndag var veckans första dag framgår exempelvis av tyskans namn för onsdag: Mittwoch - midvecko(dag), och i vissa länder, exempelvis USA och Japan, räknas fortfarande söndag allmänt som veckans första dag. Inom judendomen fortsatte man, trots Konstantins dekret, att fira Sabbat på den 7:e dagen, och gör det än idag.

Från Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vecka

Det är alltså Rom och den Katolska kyrkan som har ett finger med i spelet även för oss som är Protestanter.
Hur kommer det sig???




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...